Kampen om de dyktige lederne og medarbeiderne er hard – men det er også kampen om de mest spennende jobbene. Du er derfor kanskje en av de mange som er frustrerte over ikke å bli kalt inn til intervju selv om du, etter egen oppfatning, ville passet perfekt i stillingen.
I vårt yrke som headhunter, skuffer vi dessverre veldig mange mennesker. Vi ødelegger drømmer og skaper frustrasjon. Blant mange søkere er det som regel bare én person som får en positiv tilbakemelding. Resten blir skuffet over ikke å ha fått jobben.
En dårlig søknad kan skjule en dyktig person
Dessverre er det slik at det ikke alltid er den beste kandidaten som får jobben. Noen ganger klarer vi ikke å se potensialet som ligger i mennesket bak søknaden – rett og slett fordi vi ikke er tankelesere. Bak en dårlig skrevet søknad/CV kan det skjule seg dyktige personer som dermed ikke får anledning til å bli vurdert.
Også erfarne ledere gjør feil når de søker
Mange tror at dårlig skrevne søknader eller mangelfulle CVer bare er et fenomen blant «lavere» stillinger, men vi ser det ofte også når vi utlyser ledende stillinger. Mange glemmer at det er via søknaden og CVen de selger seg inn og forteller oss hvem de er og hvilken kompetanse de sitter på.
Unngå disse feilene:
- Hvis du ikke blir kalt inn til intervju, kan det hende du gjør en eller flere av disse feilene:
- Du sender kun inn en CV uten noen søknad.
- Du følger ikke instruksene på hvordan det skal søkes eller hvilken informasjon som skal være med.
- Søknaden din gir lite eller ingen informasjon som tilsier at du fyller kravspesifikasjonen i stillingsutlysningen.
- Du glemmer å skrive hvorfor du søker stillingen og hva du mener du kan bidra med.
- Du har levert en CV som stort sett inneholder stillingstitler og arbeidsgivere uten tilleggsinformasjon som tilsier at du fyller krav og ønsker i stillingsannonsen. Kanskje tenker du at vi kjenner til hva alle arbeidsgivere driver med eller hvilke ansvarsområde/arbeidsoppgaver som skjuler seg bak titlene – men vi gjør ikke det.
- Du har sendt en CV på engelsk. Dette kan virke negativt hos enkelte oppdragsgivere hvis de ikke har bedt spesielt om dette.
- Du har ikke ringt den som er ansvarlig for rekrutteringen. En god og relevant samtale hvor rekrutterer får et godt inntrykk, kan være akkurat det som skal til for at du skal bli kalt inn til intervju.
Dette øker sjansen for å komme til intervju
Mange vil kanskje tenke at dette var da banale selvfølgeligheter, men virkeligheten er dessverre at opp mot 50 % av søknadene gjerne har en eller flere av de svakheter som er nevnt ovenfor. Skal du nå opp blant andre søkere bør du følge disse enkle rådene:
- Ring på forhånd hvis du ikke fyller alle kvalifikasjonene som etterspørres, eller hvis du har en alternativ bakgrunn eller kompetanse som kan være relevant. Still relevante spørsmål og få frem hvorfor du mener at du (likevel) bør være interessant. Kanskje du også får noen tilleggsopplysninger som ikke står i utlysningsteksten.
- Søk bare på jobber hvor du virkelig mener og kan dokumentere at du er kvalifisert. Les utlysningsteksten nøye.
- Skriv en søknad, få frem hvorfor du er interessert i stillingen og hva du har av erfaring og kvalifikasjoner som tilsier at nettopp du bør være en interessant kandidat. Har du relevante resultater å vise til, få med disse.
- Husk at du skal gjøre det enkelt for den som rekrutterer å velge deg. Prøv å sette deg inn i rekruttererens situasjon og hva vedkommende ønsker og trenger å vite om deg. Du skal selge deg selv – men ikke overselg deg slik at du oppfattes som useriøs.
- Lag en godt strukturert CV og tilpass den til den aktuelle stillingen. List gjerne opp dine viktigste nøkkekvalifikasjoner og personlige egenskaper. Få med stikkord mht. viktigste ansvars-/arbeidsområder i de stillinger du har hatt, og det samme når det gjelder resultater. Har du jobbet for selskaper som du må anta er ukjent for mange så få frem hvilken bransje de er i, en liten parentes er nok. Et godt bilde er ikke feil, det gjør deg lettere å bli husket.
- Unngå skrivefeil, mange skrivefeil gir et svært dårlig inntrykk. Skal søknaden fylles inn i et felt i en digital søknadsportal, bør du etter at den er skrevet, kopiere teksten over i et Word-dokument. Da er det enkelt å sjekke om det er skrivefeil.
Da er det bare å krysse fingrene og satse på at du blir kalt inn til intervju på neste jobb du søker på. Lykke til!
Har du spørsmål om rekruttering, kan du kontakte seniorrådgiver Rolf Wilhelmsen.
Ønsker du å lese mer om hvordan vi jobber med rekruttering, kan du finne flere artikler her: Artikler om rekruttering