Innkalt til jobbintervju? Slik øker du jobbmulighetene!

Rekruttering

Les mer om hvordan vi hjelper bedrifter med rekruttering.

Rekruttering

Del

Facebook iconLinkedIn iconMail icon

Gode forberedelser og riktig antrekk gir et godt inntrykk, men er det tilstrekkelig? Vår seniorrådgiver for rekruttering, Ruth-Camilla Aas, gir deg tipsene som kan sikre deg jobben – enten du skal videointervjues eller ha personlig oppmøte.

En av de viktigste tingene du kan gjøre for å skille seg ut i intervjuprosessen, er å forberede deg godt. Sett deg godt inn i selskapet og stillingen. Bruk nettet til å finne alt av åpen informasjon og bruk ditt eget nettverk for å finne den mer uformelle informasjonen.

Notater er tillatt

Forbered deg på hvordan du vil presentere deg selv. Dette gjelder både faglig og deg som person, hvilke mål du har og hva du kan tilføre selskapet og stillingen. Utdannelse, arbeidserfaring, resultater – hva er du stolt av fra tidligere arbeidsforhold? Hvorfor skal vi velge deg? Det er lov å ha notater å støtte seg til i intervjuet, men pass på at det ikke blir opplesning.

Unngå videointervju-tabbene

Å være dårlig forberedt, ikke vite hvem man skal møte, komme for sent eller logge seg på for sent til et digitalt intervju, er alle fallgruver som kan setter det hele i et dårlig lys. I disse dager utføres mange intervjuer digitalt, så sørg for å være logget på i riktig tid og ta telefonen ved de første oppringningene. Svak innsikt i jobben man søker på gir et dårlig inntrykk – bruk nettet og vær klar når intervjuet starter. Forsikre deg om at lyden på pc-en er på, at du sitter i et rom uten forstyrrelser og at bakgrunnen din er representativ. Husk å sjekke at kameraet på pc-en er skrudd på om du har et videointervju.

Tenk ut svar på de vanligste spørsmålene

De fleste arbeidsgivere vil bli kjent med både deg som person og arbeidstaker. Ut fra dette kan du forberede deg på hvilke spørsmål du kommer til å bli stilt. Viktigst i intervjuet er å fokusere på arbeidserfaring og utdannelse – hva har du jobbet med tidligere, hvordan du har utført oppgavene, hva var dine ansvarsområder og hvilke resultater oppnådde du.

Samtidig er det også smart å forberede seg på spørsmål som går på forbedringsområder og hva du ikke har lykkes med i din karriere. Vær bevisst på hvordan du er som person og hvilke egenskaper som beskriver deg best i jobbsammenheng.

Tenk grundig gjennom hvorfor du vil ha akkurat denne jobben. Hva er det med selskapet og stillingen som er attraktivt for deg? Hvis ikke du vet det, kan det være vanskelig for arbeidsgiver å vite hvorfor de skal ansette akkurat deg.

Kleskoden – gjelder også på digitale intervjuer

Du bør tenke på hvordan du kler deg. Vær bevisst på antrekket du velger når du skal på intervju. Undersøk hva slags kleskode det er der man har søkt jobb – kanskje finner du noen bilder fra arbeidsplassen på nettsiden og i sosiale medier? Antrekket er en del av inntrykket man får av en person. Kle deg gjerne nøytralt om du er usikker på kleskoden. Husk at selv om intervjuet foregår over video og du selv er hjemme, skal du kle deg som du ville gjort om intervjuet var med personlig oppmøte.

Hvordan fremstår du på nettet?

Vi som er hodejegere og jobber med rekruttering, googler aktuelle jobbkandidater ­– og det gjør også våre arbeidsgivere. Det er derfor viktig å tenke på hvordan du fremstår på nettet. Det som fremkommer på nett, må reflektere deg som person. Ikke publiser noe du ikke ville sagt personlig. Vær varsom med å poste noe i affekt. Vær bevisst på hvilke bilder som blir publisert. Alt som legges ut på nett synes og alle åpne kilder kan sjekkes – så vær bevisst!

Lykke til i jobbintervju!