Søke jobb? Gode råd til søknaden!

Hvordan treffe med jobbsøknaden!

Rekruttering

Les mer om hvordan vi hjelper bedrifter med rekruttering.

Rekruttering

Del

Facebook iconLinkedIn iconMail icon

Den største utfordringen ved å skive en god søknad er å skrive den på en måte som gjør at den treffer mottaker. En mottaker du ikke vet hvem er.

Det kan være en rekrutteringskonsulent som har god kjennskap til stillingen, men det kan like gjerne være en som ikke har inngående kjennskap til stillingen og selskapet. Det kan være en HR-konsulent som har god tid til å finlese alle detaljer, eller en overarbeidet HR-Manager som skummer søknaden. Det kan være rekrutterende leder, som kjenner innholdet i stillingen svært godt – og som vet eksakt hva han er ute etter.

Derfor finnes det ingen klare fasitsvar på hvordan en riktig søknad skal være. Men noen hovedpunkter er det viktig å ta med seg: Du skal sikre at du treffer alle overnevnte med din søknad!

Våre råd for en god søknad:

  • Introen bør være kort og presis, uansett hva du startet med. Mye informasjon gjør nødvendigvis ikke en søknad dårlig, men det må være strukturert, oversiktlig, og «to-the-point».
  • I dag er personen bak CV-en mye viktigere enn hva det var tidligere. «Hire for personality – train for skills». I tillegg til å få frem dine faglige nøkkel-kvalifikasjonen, er det viktig å «vise frem» personligheten din. Hvem er du, interesser, fritidsaktiviteter?
  • Det er viktig å få frem hva du kan tilføre stillingen – beskriv gjerne innhold i tidligere stillinger, men hold fokus på det som virkelig har overføringsverdi og merverdi for stillingen du søker på.
  • Du må vise mottaker at det er denne jobben du vil ha! Hva er motivasjonen din for å søke nettopp denne stillingen? Hvorfor vil du ha denne jobben – hvorfor vil du jobbe i dette selskapet, eller bransjen?
  • Behold kommunikasjonsformen profesjonell!

En sides søknad er nok – resten av informasjonen er som regel kun interessant om man blir valgt ut i videre prosess. Brenner du inne med noe er det bedre å ta f. eks. beskrivelse av gjennomførte prosjekter o.l. i egne vedlegg. Blir søknaden for lang forsvinner det som er dine beste kvalifikasjoner i skogen av «uinteressant» tekst.

Gjør det lett for mottaker å forstå at du har riktige kvalifikasjoner og riktig motivasjon!

Det hender at vi lurer på om søkeren i det hele tatt har lest annonseteksten, eller vet hvilken stilling han har søkt på.  Det hjelper ikke hvor språklig god og profesjonell søknaden din er, hvis de faglige og personlige kvalifikasjonene ikke stemmer overens med det bedriften er ute etter. Det er ikke slik at «one size fits all».

Noen ganger får vi søknader som er så generelle at de passer de fleste type stillinger – da sitter vi igjen med et inntrykk av masseproduksjon – og betviler motivasjonen for nettopp denne jobben.

Les alltid stillingsannonsen nøye – se hva de er ute etter – og svar på oppgaven!

Jeg søkte f.eks. etter «Fremtidens HR-Manager». Fikk mange søkere til denne stillingen – og mange erfarne og godt kvalifiserte HR Managere, som kunne gå rett inn i jobben og utføre status quo fra dag 1. Men jeg spurte etter fremtidens HR Manager – og om det ikke var noen betraktninger i søknaden om hvordan fremtidens HR ser ut, så ga de meg ingen indikasjon på at de var riktig person.

Lykke til!

OM SKRIBENTEN

Sissel Gladsø

Sissel er seniorrådgiver innen executive search, rekruttering, coaching, karriererådgivning og lederstøtte. Hun har bred erfaring fra leder- og spesialistrekruttering og har samarbeidet med alt fra store konsern til små selskaper med prosesser knyttet til executive search og search and selection. Hun har mer enn ti års erfaring innen rekruttering til privat og offentlig sektor og jobber hovedsakelig med rekruttering av mellomledere og fagspesialister.