Ny som leder?

Ny som leder

Leder og organisasjonsutvikling

Les mer om hvordan vi hjelper bedrifter med utvikling.

Hva gjør vi

Rekruttering

Les mer om hvordan vi hjelper bedrifter med rekruttering.

Rekruttering

Strategi og virksomhetsutvikling

Les mer om hvordan vi hjelper bedrifter med utvikling.

Hva gjør vi

Del

Facebook iconLinkedIn iconMail icon

Du har nettopp takket ja til en ny lederstilling, og du kjenner på entusiasme, motivasjon og iver, og kanskje litt skrekkblandet fryd for hva som venter deg i din nye rolle.

Kanskje har du hatt lederroller før, men er ny i selskapet og har fortsatt mange personer og mye du må gjøre deg kjent med. Kanskje har du jobbet i selskapet en god stund, og har nå fått en lederrolle med personalansvar for første gang i karrieren din. Eller kanskje du allerede har hatt lederroller i selskapet, men du har fått ansvar for en ny avdeling, enhet eller fagområde, eller du har blitt medlem av ledergruppen.  

Uansett hva som er din bakgrunn og unike kontekst, står du nå overfor et nytt og spennende kapittel, som vil by på mange nye erfaringer, læring og nyttige refleksjoner som du gjør både alene og sammen med andre.

Som leder vil du måtte skape nye relasjoner, som skal gi deg troverdighet i rollen og bidra til å bygge tillit. Kanskje du skal lede tidligere kolleger, og noen som er dine venner.

Som leder er du ansvarlig for å ta avgjørelser, noen ganger mens du opplever at du ikke har all nødvendig informasjon. Andre ganger skal du videreformidle beslutninger tatt av selskapet, som du selv ikke har vært involvert i. Du vil måtte handle når du helst vil slippe. Andre ganger ønsker du å handle når du må sitte på gjerdet. Du vil måtte være ydmyk, men samtidig ta initiativ og stå støtt i ditt lederskap. Du må være tydelig, når du egentlig famler.

Lederhverdagen kan være kontrastfylt, den kan være forvirrende, og til tider frustrerende. Noen ganger kan du føle deg rådvill, alene og du kan tvile på deg selv.

Lederhverdagen er også mye annet. Den er meningsfull. Den er inspirerende. Du påvirker, du motiverer. Etter hvert som du får mer erfaring og trening, opplever du at du blir stadig mer uredd og mer trygg i rollen. Du lærer og vokser, både profesjonelt og som menneske.

For å lykkes i din nye lederrolle er det viktig å sette av tilstrekkelig med tid til introduksjon og onboarding i ny rolle. Som leder bør du ha et aktivt forhold til og ta initiativ til selv å planlegge hvordan din introduksjonsplan skal se ut, og hvilke aktiviteter den bør inneholde.

Er du ny i bedriften, diskuter med din nærmeste leder hvem som utgjør de viktigste interessentene for din nye lederstilling. Er du allerede ansatt i bedriften og kjenner den godt, har du gjerne allerede god innsikt i hvem du bør henvende deg til når du skal tre inn i din nye rolle. Ta kontakt med de ulike interessentene, presenter deg og planlegg 1:1-samtaler med den enkelte.

Har du personalansvar, bør du sette av god tid til å bli kjent med det nye teamet ditt, både samlet og enkeltvis. Inviter dem til å dele sine tanker og innspill rundt hva som fungerer godt og hva som kan fungere bedre innenfor enheten. Vær ydmyk, still åpne spørsmål og lytt for å lære. Tør å være åpen og gi av deg selv.   

Vi i Skagerak Consulting har lang erfaring med å rådgi og coache nye ledere, enten du har ledererfaring fra før eller for første gang skal tre inn i en lederrolle.

Dersom du som arbeidsgiver ser at bedriften deres har behov for å utvikle onboardingprogram for nye ledere, eller det er ønskelig å tilby veiledning til enkeltpersoner i lederroller, er dette noe vi kan bistå med.

Forslag til andre artikler fra Skagerak Consulting

Les også: Onboarding av nye ledere – alle har et ansvar!

Les også: Tre skjulte feller: Leder du selskapet i blinde?

Les også: Lederens stress – dilemmaer og løsninger

Les også: Setter din ledelse dype og varige spor som er verdt å følge?

OM SKRIBENTEN

Øyvind Drangsland

Øyvind er partner i SkC og arbeider med rekruttering, leder- og teamutvikling, organisasjonsutvikling og arbeidsmiljø. Utvikling i en organisasjon forutsetter god ledelse som er resultatfokusert. 

Han har blant annet bakgrunn som organisasjonssjef og rådmann, og var leder av rådmannsutvalget i Telemark i om lag 5 år. Som konsulent har Øyvind jobbet i 22 år med offentlig sektor. Han var manager i KMPG og partner i Habberstad før han ble partner i SkC.