Ledelse kan være utfordrende. Det å gå inn i rollen som leder for første gang, medfører ansvar, spenning, utfordringer, men også usikkerhet og frustrasjoner. For å lykkes er det viktig å forstå at ledelse er et eget fag. Dyktige fagpersoner blir ofte forfremmet til lederroller, men det er ikke alle som trives med personalansvar. Mange er heller ikke bevisste på hvilke tidligere oppgaver de ikke lenger skal prioritere. De lar være å delegere og prioriterer ubevisst gamle oppgaver. Men med litt trening kan de fleste bli gode ledere. Her følger noen tips:
Forventningsavklaring
Avklar hvilke forventninger virksomheten og nærmeste leder har til stillingen og rollen, som leder. Hvilke oppgaver og mål forventes løst innenfor en konkret tidsramme. Avklar også hvilke mulige utfordringer du vil kunne møte og hva du trenger av støtte. Sørg for at du i samarbeid med nærmeste leder har en konkret plan for de første 90 – 100 dagene, med avtalt jevnlig oppfølging. En god plan for onboarding sikrer at du får en trygg og god start som leder.
Relasjonsbygging
Start så tidlig som mulig med å bli godt kjent med de du har personalansvar for. Prat med hver enkelt og vær bevisst på hvordan du kommuniserer. Vær engasjert, vis respekt, still spørsmål og lytt. Ved å lytte aktivt, stille åpne spørsmål og vise interesse vil du få god og nyttig informasjon om hva medarbeiderne er opptatt av. Samtidig får du kartlagt deres kompetanse, motivasjon og ikke minst deres personlige egenskaper. Vær tålmodig, noen trenger mer tid før de åpner seg. Det handler om å bygge trygghet og tillit. Å bygge gode relasjoner med medarbeiderne skaper lojale, motiverte og tillitsfulle medarbeidere.
Vær raus med anerkjennelse for gode prestasjoner. Positive tilbakemeldinger bygger mestringsfølelse og motivasjon. På samme måte som du avklarer forventninger med din leder, må du avklare forventninger med de du nå er leder for. Å avklare gjensidige forventninger er med på å skape trygghet. Kommuniser klart og tydelig, da unngår man misforståelser og usikkerhet. Vær åpen og positiv.
Vær nysgjerrig på faget ledelse
Som leder bør du være interessert i mennesker og forstå at ulike personligheter motiveres av forskjellige ting. Det er viktig å glede seg over medarbeidernes utvikling og suksess, og å være tålmodig, da noen trenger mer tid for å føle seg trygge. Trygge medarbeidere bidrar positivt til utvikling. Å bli en god leder krever erfaring og er selvsagt tidskrevende. For å utvikle deg effektiv som leder er det nyttig å ha noen å sparre med. Skaff deg en mentor.
Mentor
Det er en stor fordel dersom du som fersk leder, har en erfaren leder som mentor. Enten en som er leder i virksomheten i dag eller en ekstern rådgiver eller coach. Det kan være krevende å løse alle utfordringer som ny leder på egenhånd. Det finnes litteratur, men man blir sjelden en god leder av å lese en bok. Viktigst er det med praktisk trening, on-the job training. Som oppslagsverk, kan allikevel anbefale boken; Å lede mennesker – Verdier, veivalg og virkemidler (Anne Hilde Hals, Ingeborg Trydal og Andreas Aase).
Ta gjerne kontakt med vår seniorrådgiver Per Bjerk dersom du ønsker å ta en uforpliktende prat om dette temaet. Du kan også klikke deg inn her for å lese mer om hva Skagerak Consulting tilbyr av tjenester innen lederstøtte, veiledning og coaching.