Konfidensialitet og diskresjon i rekrutteringsprosesser er ikke bare et spørsmål om etikk, men også om å opprettholde tillit, personvern og rettferdighet.
Det er veldig fristende å «bare sjekke litt rundt» når man får et navn foran seg, men er det ok?
Bedrifter som prioriterer konfidensialitet, beskytter ikke bare kandidatene, men også sitt eget omdømme.
I dag er det strenge krav til personvern og datahåndtering. Håndtering av sensitive opplysninger krever en balanse mellom å beskytte individets rettigheter og å opprettholde tilliten i rekrutteringsprosessen – og samtidig få tilgang til god nok informasjon til å ta et valg om å ansette eller ikke.
Hva må vi ta hensyn til for å ivareta konfidensialitet i rekrutteringsprosesser?
- Personvern: Kandidater deler sensitiv informasjon som CVer og referanser. Beskyttelse av denne informasjonen er viktig for å unngå misbruk og identitetstyveri.
- Profesjonelt omdømme: Mange jobbsøkere har allerede en stilling. Hvis det blir kjent at de søker nye muligheter, kan det skade deres profesjonelle relasjoner. Konfidensialitet hindrer slik informasjon fra å lekke ut.
- Rettferdighet: Hemmelighold sikrer at alle kandidater vurderes rettferdig uten påvirkning fra eksterne parter. Offentlig deling av navn kan føre til partiskhet.
- Bedriftens omdømme: Bedrifter som respekterer konfidensialitet bygger tillit og tiltrekker seg de beste talentene. Dette styrker deres posisjon i markedet.
- Juridiske krav: Mange land har strenge lover om personvern. Brudd på disse kan føre til alvorlige konsekvenser, som store bøter under GDPR i Europa.
Så hva gjør vi for å opptre profesjonelt og innenfor regelverket?
Et moderne og sikkert rekrutteringssystem med kryptering og adgangskontroll er en god medhjelper. Her ivaretar man personlige opplysninger sikkert, og kandidaten har selv råderett over hva hen deler. Her har du som regel mulighet til å dele informasjon gjennom en sikker kanal, om ikke kan du kryptere det du sender via e-post.
Hvem skal vite hva?
Det er lurt å begrense informasjonen til de som er involvert i prosessen, for å hindre uønsket spredning av informasjon. Vi vet alle at det kan være lett å forsnakke seg når man har noe spennende å dele.
Ansatte som jobber med og er involvert i rekruttering bør få god opplæring i håndtering av sensitiv informasjon og regelverk knyttet til dette. I kritiske tilfeller kan man benytte taushetserklæringer hvor partene forplikter seg til konfidensialitet.
Tidlig i prosessen er det lurt å anonymisere personlige detaljer for å sikre en objektiv vurdering.
Benytt en profesjonell samarbeidspartner
Det kan også være lurt å få hjelp av en profesjonell partner i slike prosesser.
Rådgiverne i Skagerak Consulting AS er profesjonelle innen rekruttering. Vi bygger våre prosesser på struktur, systematikk og solid erfaring, og er opptatt av å gi en objektiv vurdering av kandidatene vi har i prosess.
Våre systemer sikrer trygg håndtering av kandidater, og vi er en pålitelig rådgiver for deg som kunde.
Vi sørger for god behandling av alle parter i rekrutteringsprosessen og har som mål å finne den som er best egnet til stillingen.